Pam Blog

Arquitectura i Disseny de Mercats

Recentment s’ha publicat el llibre ARCHITECTURAL DESIGN OF MARKETS 2005-2010 a edicions UPC, editat per José María García Fuentes i Miguel Usandizaga.

El llibre és una selecció dels exercicis de projectes d’arquitectura de diferents universitats, entre els quals n’hi ha un desenvolupat per nosaltres (l’equip de PAM projectes).

Ens hem sentit identificats amb el discurs, del qual en destaquem:  L’herència que “cal reivindicar, és la que ens recorda que l’arquitectura no ha de servir per produir imatges impactant i disucrsos formalistes, sinó per condicionar espais en els quals puguem trobar-nos a gust. Perquè això es el que significa “bellesa” en l’arquitectura: l’anunci de la possibilitat d’una bona vida.”

Conceptes que se sintetitzem en l’elogi de valors com la contenció, el realisme i la correcció, que creiem imprescindibles en tota ciutat contemporània, ja que “l’arquitectura no està aquí per a ser mirada, sinó per a ser habitada”.

Analitzant el llibre i pensant en el recentment presentat projecte de “El Pla de Ripoll“, se’ns acudeixen algunes relacions sobre l’impacte d’un projecte d’aquestes característiques en una població com Ripoll i una comarca com el Ripollès, amb l’arquitectura, la ciutat i el comerç.

Ens preguntem si la implantació d’un gran supermercat, com Mercadona, s’aprofitarà correctament, si veurà com un problema, un competidor…, o com un pol d’atracció d’abast comarcal o provincial.

Creiem que cal saber trobar en el projecte una oportunitat per atreure la població jove, i recuperar les persones que ara marxen a altres ciutats més grans. És important generar un nou entorn amb qualitat de vida , un espai de trobada d’innovació urbana, i aprofitar-ho com una oportunitat de suplir noves necessitats i usos del comerç d’avui.

Cal prestar atenció a potenciar l’espai com a :

– Nou element mix comercial.

– Espais pensats per a les noves necessitats.

– Un bon centre logístic.

– Integració Social amb caràcter transversal.

– Responsabilitat mediambiental.

– Arquitectura d’avantguarda.

UA-11324386-5